Dreptul la educaţie şi rolul educaţiei în societate

Prin naştere ni se asigură drepturi şi libertăţi. Drepturile omului sunt considerate universale şi egalitare. Dreptul la libertate, dreptul la educaţie, dreptul la libera exprimare, dreptul la vot, sunt doar câteva drepturi cuprinse în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Educaţia este fundamentală pentru orice societate, pentru fiecare individ indiferent de naţionalitate, sex, clasă socială sau religie.

Sunt de părere că educaţia stă la temelia unei comunităţi funcţionale, aşa cum o construcţie masivă se datorează unei fundaţii bune.

Să educăm, astfel, copilul de la vârste fragede, să îi deschidem ochii pentru ca el să vadă că este un pion important în societate, ca o piesă de puzzle în ansamblul jocului.

Consider că educaţia sănătoasa este orientată către spirit și are meritul de a ne deschide ochii, de a ne face să înlăturăm stratul superficial al lucrurilor. O minte deschisă este cea capabilă să se bucure de drepturile sale, să se sesizeze când acestea sunt încălcate, dar nu în ultimul rând, un om educat trebuie să stabilească o limită între fericirea lui şi încălcarea drepturilor altor oameni.

Sistemul educaţional este complex şi diferit de la un stat la altul. Noi ca indivizi suntem produsul acestui sistem. Dreptul la educaţie este un drept de care ar trebui să beneficiem cu toţii.

Organizaţia Naţiunilor Unite este cea mai importantă organizaţie internaţională. Drepturile omului au fost motivul principal al apariţiei Naţiunilor Unite. Aşadar,  misiunea ONU este de a asigura “pacea mondială”, ”respectarea drepturilor omului”, ”cooperarea internaţională” şi “respectarea dreptului internaţional”.

ANA-MARIA ȘOȘA

Leave a Reply