Ziua Internațională pentru eliminarea discriminării rasiale

Cu ocazia zilei internaționale pentru eliminarea discriminării rasiale, am ales să vă prezint o altă față a unei tragedii rasiste care a marcat istoria, pe care o știm cu toții drept Holocaust. Partea pe care am ales-o este cea prezentată într-una dintre cele mai bune drame din cinematografie,  “Schindler’s list” (“Lista lui Schindler”).

Filmul îl are ca erou pe Oskar Schindler, un industriaș german, spion și membru al partidului nazist, care a salvat de la Holocaust peste 1100 de evrei, prin angajarea lor in fabricile de email. Ceea ce face remarcabil acest personaj este faptul că nu este un erou convențional, care se luptă pentru bine și conceptele sale.

Un om influent al vremii lui, îmbrăcat în haine scumpe, măncând caviar, și “tratând” naziști cu câte una dintre fetele lui drept mulțumire, acesta este prezentat ca fiind un alcoolic, practicant al jocurilor de noroc, afemeiat care își dorește să strângă o avere impresionantă și să trăiască o viață de lux. Relațiile lui îi facilitează deschiderea  unei fabrici de ustensile de gătit emailate care vor fi folosite în bucătăria aramatei. Angajând evrei, care conform obiceiului vremii primeau salarii de nimic, Schindler se putea îmbogăți rapid.

Însă “eroul nostru” (care, până la finalul filmului suferă o transformare ce rămâne sub semnul întrebării, ceea ce îl face cu atât mai fascinant),  nu are nicio idee cum să conducă o fabrică, așa ca îl angajează pe Itzhak Stern, un contabil evreu, care îi recomandă alți evrei pentru angajare, astfel jucând un rol salvator în viețile multora.

Relația dintre aceste doua personaje este una unică, Stern fiind prima persoană care observă intențiile de schimbare ale lui Schindler și ajungând ca cei doi să nici nu mai aibă nevoie să comunice verbal pentru a înțelege intențiile celuilalt, acest lucru fiind și necesar datorită faptului că în contextul istoric, a spune cu voce tare ceva greșit te-ar fi putut costa nu doar viața ta, dar și a familiei tale.

Prezentat este și Holocaustul, într-o maniera vie și terifiantă. Comandantul Goeth, comandantul uni lagăr de concentrare, folosea ca țintă de tragere evrei din acest lagăr. El este prezentat ca antagonistul lui Schindler, în momentul în care cei doi se întâlnesc să discute. Goeth și-a ales chiar din rândul evreilor o stewardesa frumoasă, de care se îndrăgostește ulterior. Acest lucru nu constituie, însă, un motiv suficient pentru a înceta crimele împortiva evreilor. Goeth vede importanță doar satisfacerea persoanală, fapt prezentat într-o scenă în care, trezindu-se lângă iubita sa, el se ridica, își pregătește arma și trage într-un evreu care se odihnea, chiar sub ochii iubitei.

În punctul culminant, o încărcătură de evrei  printre care se află și angajați de-ai lui Schindler sunt trimiși “din greseală” la Auschwitz. Aici este prezentat jocul macabru al naziștilor, care îi introduc pe prizonieri în două camere complet dezbrăcați, în așa-zisele dușuri. Schindler merge personal în lagărul morții, comparat cu “iadul evreilor”, și vorbește pe un ton de o insolență remarcabilă, smulgându-i pe evrei de la moarte, și aducându-i înapoi în fabrică, ceea ce îl pune pe Schindler într-o lumină proastă față de sistem.

O scenă cutremurătoare este aceea în care Schindler, înconjurat de evreii salvați, cade în genunchi și izbucnește  în lacrimi gândindu-se la posibiltatea de a mai fi salvat înca 10, 5, poate chiar doar 1 evreu în plus dacă și-ar fi sacrificat din lucruri. Aici este rostită replica memorabilă: “I could have saved more” (As fi putut salva mai mulți).

Finalul este cu atât mai  emoționant, căci aflăm că descendenții persoanelor salvate de către erou sunt în numar de 6000, 4000 dintre aceștia trăind in Polonia. Dar nu acesta este mesajul filmului, ci acela că un om speriat, fără cunoștințe în domeniu, egoist și nesăbuit a putut face ce a făcut, într-o perioadă în care și cei mai curajosi oameni înghețau în fața a ceea ce se întâmpla.

Consider că povestea ecranizată de Speilberg este genială și este prezentată într-un mod original. Vă recomand cu încredere vizionarea acestui film, o capodoperă despre unul dintre cele mai negre evenimente din istorie, ce transmite un puternic mesaj.

DANIEL BOULEANU

Leave a Reply