Eveniment cultural cu ocazia Zilei Internaționale a Comemorării Comerțului cu Sclavi

Asociația Tineretul ONU – filiala Craiova în parteneriat cu Casa de Cultură Traian Demetrescu organizează evenimentul „Sclavia – istorie sau realitate?” în data de 23 august, cu ocazia Zilei Internaţionale a Comemorării Comerțului cu Sclavi. Acesta va avea loc începând cu ora 19:00 la Casa de Cultură Traian Demetrescu. Manifestarea își anunță deschiderea printr-o dezbatere despre sclavie și continuă cu proiecția filmului „Lincoln” (2012). De asemenea, buna organizare a proiectului beneficiază de sprijinul Asociației Bloggerilor Olteni, Asociației Allons­y, Uniunii Studenților din România (USR).

Acesta se bazează parțial pe biografia realizată de Doris Kearns Goodwin, numită “Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln”, acoperind ultimele patru luni din viața lui Lincoln, concentrându-se asupra eforturilor președintelui din ianuarie 1865 de a trece cel de al 13-lea amendament al Constituției prin Camera Reprezentanților, amendament privind abolirea sclaviei. Totodată, filmul a câștigat și premiul Satellite pentru cel mai bun film dramatic. 

Sclavia a existat și există și înseamnă negarea egalității între oameni. Aceasta continuă să se dezvolte pe scală mare, chiar dacă în aproape toate țările au intrat în vigoare Convenția cu privire la sclavie și a interzicerii acesteia. Prin activitatea desfășurată se dorește înlăturarea noțiunii de „sclavie” prin promovarea egalității și libertății în drepturi în rândul comunității locale. 

Ziua Internațională de Comemorare a Comerțului cu Sclavi și a abolirii acestuia a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), în cadrul celei de-a 29-a sesiuni a Conferinței Generale din noiembrie 1997. Data de 23 august celebrează evenimentele petrecute în noaptea de 22 spre 23 august 1791, în Santo Domingo (astăzi Haiti și Republica Dominicană) care au jucat un rol crucial în eliminarea comerțului transatlantic cu sclavi. În plus, această dată aduce un omagiu rezistenței istorice care a condus la crearea primului stat independent al negrilor, Republica Haiti. 

Asociația Tineretul ONU din România este o organizație non-guvernamentală, ce se ghidează după sloganul „Open your mind, improve our world!” și are drept scop promovarea valorilor Națiunilor Unite prin intermediul activităţilor desfăşurare. Filiala Craiova a fost înfiinţată cu scopul de a ajuta la promovarea acestor valori prin intermediul evenimentelor și proiectelor pe care le implementează.

Leave a Reply