MUN

   Conceptul de Model United Nations, abreviat MUN, reprezintă o conferinţă de simulare a unor instituţii aparţinând ONU şi adeseori a altor instituţii internaţionale (e.g. NATO, Uniunea Europeană, Liga Arabă, etc.), în care elevi sau studenţi joacă rolul de delegaţi ai statelor, reprezentându-le în comitetul simulat, unde aceştia îndeplinesc activităţi similare celor efectuate de diplomaţi în viaţă reală, cum ar fi susţinerea de discursuri, angajarea în dezbateri, negociere, elaborare şi redactarea rezoluţiilor, amendarea şi votarea rezoluţiilor, etc.
Elevii de liceu pasionaţi de diplomaţie au luat parte la proiectul Mini MUN, ce s-a desfăşurat în perioada 14-15 decembrie 2013. Deschiderea evenimentului a avut loc sâmbătă, 14 decembrie, începând cu ora 10:00, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”. Această manifestare a fost organizată de Asociaţia Tineretul ONU – Filiala Craiova, cu sprijinul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”. Pe întreaga desfăşurare a proiectului, tinerii au participat la simularea a două comitete ale Naţiunilor Unite. Comitetele simulate au fost cele de Dezarmare şi Securitate Internaţională (DISEC) şi cel de Drept Internaţional. Temele de dezbatere au fost securitatea cibernetică şi abolirea pedepsei cu moartea. Participaţii au putut opta pentru un singur comitet şi au reprezentat o ţară la alegere.
În urma acestei activități, elevii au avut ocazia să-şi îmbunătăţească aptitudinile de a comunica în limba engleză, şi de a-şi susţine punctele de vedere în public. Totodată, ei au avut ocazia de a-şi dezvolta abilităţile de negociere.

Leave a Reply